شیری ها و عصب کشی: آیا دندان شیری نیاز به عصب کشی دارد؟

پوسیدگی دندان‌های شیری گاهی به علت عدم مراجعه به‌موقع به دندانپزشک متخصص کودکان گسترش پیدا می‌کند و برای درمان دندان باید از درمان‌های عصب‌کشی استفاده نمود.

معمولاً والدین با شنیدن لفظ عصب‌کشی دندان شیری دچار نگرانی‌های زیادی می‌گردند و با سؤالات بسیاری مواجه هستند.

والدین اغلب نگران این هستند که آیا فرزندشان قادر به تحمل مراحل عصب‌کشی خواهد بود؟ و یا این‌که آیا عصب‌کشی دندان شیری همانند عصب‌کشی دندان دائمی است؟

در این مطلب به پاسخ رایج‌ترین سؤالات والدین درباره عصب‌کشی دندان‌های شیری خواهیم پرداخت.

آیا دندان شیری هم ریشه دارد؟

اغلب والدین بارها دندان‌های شیری افتاده کودکان را مشاهده کرده‌اند. وقتی این دندان‌ها می‌افتند ریشه آن‌ها به‌طور کامل تحلیل رفته است. به‌نحوی‌که حتی با گاز زدن مواد غذایی، دندان لق شده به‌راحتی می‌افتد. این امر باعث این تفکر در برخی والدین می‌گردد که این دندان‌ها ریشه ندارند!

در حقیقت تمام دندان‌های شیری اعم از قدامی یا خلفی دارای ریشه‌هایی هستند که حداقل 10 میلی‌متر طول دارند. این دندان‌ها در خلف (عقب فک) دارای چند ریشه مجزا هستند.

آیا دندان شیری هم عصب دارد؟

بله! دندان‌های شیری دارای تمام اجزای دندان دائم هستند. دندان شیری همانند تمام دندان‌ها دارای دو قسمت تاج و ریشه می‌باشند که شامل مینا، عاج و بافت پالپی است که اصطلاحاً عصب دندان نامیده می‌شود.

ساختار دندان شیری

تمام اجزایی که در یک‌دندان دائم وجود دارد در دندان شیری نیز در ابعاد کوچک‌تر وجود دارد.

  1. مینای دندان: تمام دندان‌ها چه دندان‌های شیری و چه دندان‌های دائمی، دارای پوشش خارجی به نام مینا هستند، مینای دندان سخت‌ترین ماده در بدن انسان است.
  2. عاج دندان: در زیر مینای دندان بخشی به نام عاج دندان وجود دارد عاج ازنظر وزنی متشکل از 70% مواد معدنی و 20% مواد آلی و 10% آب است. عاج نرم‌تر از مینای دندان است و ازنظر فیزیکی دارای خاصیت انعطاف‌پذیری بوده و این خاصیت باعث می‌شود از خرد شدن مینای شکننده‌ای که روی آن قرار دارد جلوگیری شود
  3. سمان: در سطح ریشه دندان بافت سختی وجود دارد که بسیار شبیه به استخوان بوده و سطح ریشه دندان را می‌پوشاند و سمان نام دارد سمان فاقد عروق است و توانایی بازسازی ندارد.
  4. عصب دندان: در زیر عاج دندان پالپ دندان که اصطلاحاً عصب دندان نامیده می‌شود وجود دارد. پالپ بافت پر عروقی است که در بخش مرکزی دندان قرار دارد و به دو بخش پالپ تاجی و ریشه‌ای تقسیم می‌گردد. بافت پالپ یا عصب دندان حاوی سلول‌های مختلف، عروق خونی و رشته‌های عصبی است.

وقتی‌که دندان پوسیده می‌شود در مراحل اولیه پوسیدگی محدود به مینای دندان می‌باشد سپس پوسیدگی گسترش‌یافته و به ناحیه عاج دندان می‌رسد. اگر پوسیدگی درمان نشود و گسترش یابد ناحیه پالپ یا عصب دندان درگیر خواهد شد.

آناتومی دندان
آناتومی دندان

 

اهمیت درمان عصب‌کشی کودکان

دندانهای شیری پایه های دندانهای دائمی هستند بنگهداری از آنها یکی از وظیفه های اصلی پدر و مادر است.
دندانهای شیری پایه های دندانهای دائمی هستند بنگهداری از آنها یکی از وظیفه های اصلی پدر و مادر است.

توجه داشته باشید همان‌طور که در مقاله پوسیدگی دندان اطفال و کودکان گفتیم، پوسیدگی دندان کودک نه مثل سرماخوردگی خودبه‌خود خوب می‌شود و نه مانند عفونت گوش با یک دوره ساده آنتی‌بیوتیک درمان می‌گردد و برای درمان پوسیدگی دندانی که به عصب رسیده نیازمند درمان ریشه دندان هستیم.

  • درصورتی‌که دندان‌های کودک دچار پوسیدگی وسیع باشد توانایی جویدن و استفاده از مواد غذایی متنوع کاهش می‌یابد و باعث کاهش رسیدن مواد ضروری برای رشد کودک و عوارض متعددی در آینده گریبان گیر کودک می‌گردد.
  • درصورتی‌که پوسیدگی دندان اطفال به‌موقع درمان نشوند و پیشرفت نمایند و اگر مجبور به کشیدن دندان‌ها شویم؛ در این صورت کودک باید وسایلی به نام فضا نگهدار را سال‌ها در دهان خود داشته باشد چراکه در غیر این صورت با از دست رفتن فضای موردنیاز برای رویش دندان دائمی در آینده نیاز به درمان‌های پیچیده ارتودنسی خواهد بود.
  • دندان کشیده شده و مسلماً دندان‌های پوسیده و نازیبا در زیبایی و اعتمادبه‌نفس و روابط اجتماعی کودک تأثیرگذار خواهند بود و ممکن است عوارض ماندگاری بر شخصیت در حال رشد کودکان برجا بگذارد.
جوانه های دندان دائمی و دندانهای شیری
جوانه های دندان دائمی و دندانهای شیری

پس باید پوسیدگی دندان‌های کودک را حتماً در اسرع وقت درمان نمود و درصورتی‌که پوسیدگی دندان شیری گسترده باشد و بافت پالپی دندان را آلوده نماید باید هرچه سریع‌تر دندان‌ها قبل از ترمیم تحت درمان عصب‌کشی قرار گیرند تا التهابات موجود در دندان برطرف گردد.

زیرا با به تعویق انداختن درمان ریشه، پالپ دندان عفونی‌شده و دچار التهابات می‌گردد و ممکن است برای جوانه دندان دائمی زیرین نیز مشکل‌ساز گردد.

علاوه بر این هرچه میزان التهابات بیشتر شود، درمان مراحل بیشتر و پیچیده‌تری خواهد داشت.

اگر عصب‌کشی دندان شیری به‌موقع انجام شود، هیچ‌گونه آسیبی برای دندان دائمی جایگزین ندارد و دندان دائمی بدون هیچ‌گونه مشکلی رویش خواهد کرد.

چک‌لیست نیاز به درمان عصب‌کشی دندان در کودکان

نشانه‌های زیر بیانگر ضروری بودن درمان ریشه است:

  • آبسه دندان
  • پوسیدگی شدید و عفونت دندان کودک
  • التهاب یا قرمزی اطراف دندان آسیب‌دیده
  • حساسیت شدید دندان کودک به سرما یا گرما
  • درد شبانه دندان
  • درد خودبه‌خود
  • پوسیدگی‌های عمیق که با رادیوگرافی مشخص شود نزدیک عصب دندان است
  • درد مداوم دندان هنگام جویدن یا حتی لمس کردن آن
  • دردناک و حساس شدن گره‌های لنفاوی
  • شکستگی دندان که پالپ دندان را تحت تأثیر قرار دهد
  • شل شدن غیرمنتظره دندان آسیب‌دیده
  • برخی از موارد ضربه خوردن دندان‌ها

نکات موردتوجه قبل از انجام عصب‌کشی در کودکان

دندانپزشک کودک شما برای تصمیم در مورد انجام عصب‌کشی برای کودکتان به موارد زیر توجه می‌کند و بر اساس شرایط کودک شما تصمیم به درمان ریشه یا کشیدن دندان شیری یا درمان‌های دیگر خواهد کرد.

  • سن کودک
  • موقعیت دندان آسیب‌دیده
  • حال عمومی کودک
  • میزان آسیب یا عفونت
  • زمان افتادن طبیعی دندان شیری
  • تحت تأثیر قرار گرفتن لثه یا استخوان

انواع عصب‌کشی دندان کودکان

عصب‌کشی دندان شیری برحسب وضعیت دندان و تشخیص دندانپزشک متخصص کودکان به دو صورت انجام می‌گیرد در حالت اول فقط بافت پالپی تاج دندان خارج می‌گردد ولی در التهابات گسترده‌تر بافت پالپی ریشه‌های دندان نیز خارج می‌گردد.

این دو روش مختلف را پالپوتومی و پالپکتومی می‌گویند:

  • پالپوتومی (Pulpotomy): درمان و خارج کردن عصب تاج است.
  • پالپکتومی (Pulpectomy): درمان و خارج کردن عصب تاج و ریشه دندان است

پالپکتومی درمان تهاجمی‌تری هست و در مواقعی که معمولاً التهابات شدید وجود داشته باشد انجام می‌شود.

مراحل کار هرکدام از این درمان‌ها با عصب‌کشی دندان‌های دائمی تفاوت‌هایی دارد.

نحوه درمان ریشه دندان
نحوه درمان ریشه دندان

در چه مواردی کشیدن دندان توصیه می‌شود؟

بهتر است ویزیت‌های منظم دندانپزشکی هر شش ماه یک‌بار برای کودک انجام شود و دندان‌ها به‌طور کامل معاینه گردند چراکه در غیر این صورت گاهی اوقات دندان شیر حتی با عصب‌کشی قابل نگهداری نیست

زیرا در برخی مواقع التهاب ریشه دندان به‌قدری گسترده شده است که برای جوانه دندان دائم جایگزین آسیب‌رسان می‌باشد و یا باعث تحلیل ریشه دندان شیری به‌صورت پیش رس گردیده است و در این مواقع دندان شیری با درمان‌های عصب‌کشی قابل‌درمان نیست و مجبور به کشیدن دندان شیری خواهیم شد.

پس از کشیدن دندان‌های شیری زودتر از موقع مقرر باید وسایلی به نام فضا نگهدار در دهان کودک قرار داده شود تا فضای موردنیاز برای رویش دندان دائم حفظ گردد.

آیا عصب‌کشی دندان‌های کودکان درد دارد؟

مسلماً دندان‌پزشک قبل از اقدام به مراحل درمان از بی‌حسی مناسب استفاده خواهد کرد و در حین کار کودک درد نخواهد داشت.

والدین به‌هیچ‌وجه نباید تجربیات و نظرات خود در مورد اقدامات درمانی را به کودک انتقال دهند. دندانپزشک برای هر درمانی توضیحات لازم را برحسب سن کودک و با الفاظ مناسب به وی خواهد داد.

مقابله با ترس کودک از عصب‌کشی دندان

ترس و اضطراب کودکان در دندانپزشکی
ترس و اضطراب کودکان در دندانپزشکی

دندانپزشک متخصص کودکان از روش‌های کنترل رفتاری کودک با توجه به وضعیت روحی وی استفاده خواهد کرد. این روش‌ها بر پایه تکنیک‌های روانشناسی کودک هستند.

درصورتی‌که این روش‌ها مؤثر واقع نشود و کودک دچار اضطراب زیاد باشد باید از روش‌های آرام بخشی با دارو و بیهوشی عمومی استفاده گردد.

نحوه عصب‌کشی کودکان

عصب‌کشی دندان حتماً به عکس رادیوگرافی نیاز دارد پس از مشاهده آن توسط دندانپزشک متخصص کودکان دندان موردنظر بی‌حس می‌گردد و پوسیدگی‌ها برداشته می‌شوند

اگر التهاب محدود به تاج دندان باشد پس از خارج کردن عصب تاج دندان خمیرهای مخصوصی داخل دندان قرار داده خواهد شد و سپس دندان شیری‌ترمیم و روکش می‌گردد.

اگر التهاب ریشه دندان را درگیر کرده باشد باید عصب ریشه دندان با وسایل مخصوصی خارج گردد و داخل ریشه و تاج دندان شیری با خمیرهای مخصوصی پر شود و سپس دندان شیری‌ترمیم یا روکش گردد.

مراقبت‌های بعد از عصب‌کشی کودکان

در صورت درد از داروهای مسکن استفاده شود.

اگر دندانپزشک متخصص کودکان برای کودک شما آنتی‌بیوتیک تجویز کرده است دوره درمان را کامل کنید و آنتی‌بیوتیک حتماً به مدت‌زمان تجویزشده مصرف شود.

سؤالات متداول دیگر والدین در مورد عصب‌کشی دندان کودکان

چرا وقتی دندان شیری می‌افتد ریشه ندارد؟

هرکدام از دندان‌های شیری باید تا محدوده زمان معینی در داخل دهان باقی بمانند و در محدوده سنی مشخصی به‌صورت خودبه‌خود و فیزیولوژیک ریزش می‌کنند و دندان دائمی جایگزین رویش خواهد کرد.

بنابراین ریشه دندان شیری در طی زمان به آهستگی تحلیل می‌رود و در هنگام ریزش فیزیولوژیک ریشه تقریباً به‌طور کامل تحلیل رفته است و والدین به‌اشتباه تصور می‌کنند که هرگز ریشه‌ای وجود نداشته است.

آیا ممکن است دندان شیری به عصب رسیده باشد ولی درد نداشته باشد؟

بله! پوسیدگی دندان شیری ممکن است به‌سرعت پیشرفت کرده و ناحیه عصب دندان شیری را درگیر نماید.

حتی ممکن است پوسیدگی‌هایی که به نظر والدین بسیار کوچک و سطحی باشند پس از معاینه توسط دندانپزشک متخصص کودکان و تهیه رادیوگرافی‌های موردنیاز مشخص گردد که نیازمند درمان عصب‌کشی می‌باشند حتی اگر کودک دردی را تجربه نکرده باشد.

گاهی در مواردی پوسیدگی وقتی توجه والدین را جلب می‌کند که دندان دچار آبسه مزمن شده است و والدین با کمال تعجب اظهار می‌کنند که کودک هیچ‌وقت از درد شکایت نکرده بود.

قابل‌ذکر است که در برخی موارد نیز ممکن است پوسیدگی‌ها از همان ابتدای شروع پوسیدگی با درد همراه باشند و وقتی التهاب به ناحیه عصب دندان شیری می‌رسد کودک دچار درد شدیدتری گردد.

بنابراین صرفاً نداشتن درد معیار درگیر نبودن عصب دندان نیست و باید دندان توسط دندانپزشک متخصص کودکان معاینه گردیده و با رادیوگرافی‌های مناسب کنترل گردد.

آیا برای عصب‌کشی دندان شیری باید حتماً کودک تحت بیهوشی یا آرام بخشی قرار گیرد؟

دندانپزشکی با بیهوشی و آرامبخشی
دندانپزشکی با بیهوشی و آرامبخشی

خیر! درصورتی‌که کودک همکاری لازم را در مطب دندانپزشکی داشته باشد نیازی به درمان‌های بیهوشی یا آرام بخشی نیست.

ولی اگر سن کودک بسیار کم باشد و یا به دلیل اضطراب زیاد همکاری لازم در مطب دندانپزشکی کودکان وجود نداشته باشد به تشخیص دندانپزشک متخصص کودکان درمان‌های لازم تحت بیهوشی یا آرام بخشی انجام خواهد شد.

آیا مراحل عصب‌کشی دندان شیری کودکان مانند دندان دائمی بزرگ‌سالان است؟

خیر، مراحل عصب‌کشی دندان شیری معمولاً ساده‌تر از مراحل عصب‌کشی دندان دائمی بزرگ‌سالان است.

درصورتی‌که التهاب در مراحل اولیه باشد صرفاً عصب تاج دندان خارج می‌گردد و درصورتی‌که التهاب گسترش‌یافته باشد و فضای عصب داخل ریشه دندان شیری را نیز درگیر کرده باشد عصب داخل ریشه دندان نیز خارج می‌گردد.

[aparat id=”j8qsT”]

 

برش مقطعی از دندان دائمی که در بالا و پایین دندان های شیری قرار دارند.
برش مقطعی از دندان دائمی که در بالا و پایین دندان های شیری قرار دارند.

اگر دندان شیری عصب‌کشی شود آیا دندان دائمی زیرین و جایگزین عصب خواهد داشت؟

دندان دائم جایگزین دارای ساختاری مجزا و مینا، عاج و بافت پالپی جداگانه است و عصب‌کشی دندان شیری هیچ‌گونه آسیبی به عصب دندان دائمی جایگزین نمی‌رساند.

پس از افتادن دندان شیری در زمان مقرر دندان دائمی جایگزین با سیستم عصبی مربوط به خود رویش خواهد نمود.

چقدر طول می‌کشد تا پوسیدگی سطحی دندان شیری به عصب برسد؟

این مسئله قابل پیش‌بینی نیست و به عوامل بسیار مختلفی مانند وضعیت بهداشت دهان، تغذیه، محل پوسیدگی بستگی دارد.

پوسیدگی‌های بین‌دندانی در دندان‌های شیری معمولاً خیلی سریع‌تر موجب درگیری عصب دندان می‌گردند.

عصب‌کشی دندان شیری در چند جلسه انجام می‌گردد؟

برحسب تشخیص متخصص دندانپزشکی کودکان و مشاهده رادیوگرافی دندان برای تعداد جلسات تصمیم‌گیری می‌گردد در بیشتر موارد درمان در یک جلسه تکمیل می‌گردد ولی ممکن است به دلیل گستردگی التهابات دندان نیازمند درمان در جلسات بیشتری باشد.

آیا عصب‌کشی چند جلسه‌ای مؤثرتر از عصب‌کشی یک جلسه‌ای است؟

خیر تشخیص تعداد جلسات صرفاً بر عهده دندانپزشک متخصص کودکان خواهد بود.

هر جلسه عصب‌کشی چند دقیقه طول می‌کشد؟

عصب‌کشی دندان شیری در مدت‌زمانی کمتری نسبت به دندان‌های دائمی انجام می‌گردد ولی میزان زمان موردنیاز بستگی به همکاری کودک و شرایط دندانپزشک دارد.

آیا عصب‌کشی و پر کردن دندان را می‌توان در یک جلسه انجام داد؟

بله. در صورت تشخیص متخصص دندانپزشکی کودکان هیچ مشکلی نخواهد داشت.

آیا در حین درمان عصب‌کشی دندان شیری کودک درد خواهد داشت؟

دندان قبل از انجام کار بی‌حس می‌گردد و در حین کار کودک درد نخواهد داشت و بسیاری از کودکان به‌راحتی مراحل درمان را تحمل می‌نمایند.

قابل‌ذکر است عدم همکاری کودکان در محیط دندانپزشکی همیشه به علت داشتن درد نیست در حین کار دندانپزشکی کودک با صدای وسایل، بوهای مختلف مواد دندانپزشکی، مزه‌های مختلف مواجه است حتی حالت بی‌حس شدن زبان و گونه‌ها ممکن است برای برخی کودکان ناخوشایند باشد.

ولی والدین نباید تجارب قبلی خود را به کودک انتقال دهند و اجازه دهند متخصص دندانپزشکی کودکان با کودک صحبت کند و درصورتی‌که کنترل رفتاری کودک در مطب دندانپزشکی حاصل نشد برای روش‌های درمانی پیشرفته‌تر تصمیم‌گیری گردد.

آیا بعد از درمان عصب‌کشی دندان شیری درد وجود خواهد داشت؟

معمولاً درد بعد از درمان عصب‌کشی دندان شیری با مصرف یک یا دو دوز داروی مسکن برطرف می‌گردد و درد مختصری ممکن است بعد از برطرف شدن بی‌حسی وجود داشته باشد.

پیشگیری از پوسیدگی دندان و عصب کشی دندان

پوسیدگی دندان کودک
پوسیدگی دندان کودک

برای پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری و یا قبل از این‌که پوسیدگی دندان به حدی زیاد شود که عصب دندان درگیر گردد می‌توان با انجام برخی کارهای پیشگیرانه از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد.

  • بهداشت دهان و دندان: استفاده از مسواک و نخ دندان
  • فیشور سیلانت: با استفاده از فیشور سیلانت شیارهای دندان دائمی با مواد مخصوص پر می‌شود تا از تجمع غذا بر روی آن جلوگیری گردد
  • فلوراید: در فواصل 4 تا 6 ماه یکبار بر روی دندان‌ها مالیده می‌شود و سطوح سالم دندان‌ها در برابر پوسیدگی مقاوم می‌گردند.

برای مطالعه موارد کامل کارهای پیشگیرانه به مقاله پوسیدگی دندان اطفال و کودکان مراجعه نمایید.

قیمت عصب‌کشی دندان‌های شیری

به دلیل تنوع نوع درمان عصب‌کشی و نوع ترمیم موردنیاز برای تاج دندان هزینه درمان متفاوت خواهد بود و فقط با مشاوره حضوری می‌توان میزان آن را تعیین نمود.

اگر کودکمان نیاز به درمان پوسیدگی دندان شیری داشت چه بکنیم

قبل از هر چیز مقاله‌های زیر نیز می‌تواند به برخی از سوالات شما در مورد پوسیدگی دندان کودکان پاسخ دهد.

پس از انتخاب، تماس و دریافت وقت ویزیت از یک دندانپزشک کودکان خوب، باید نکاتی را قبل از مراجعه به دندانپزشک مد نظر داشته باشید که از بخش زیر می‌توانید مقاله های مرتبط با این نکات را مطالعه نمایید:

41 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • حلما
    2022-12-29 00:55

    سلام دکتر عزیز.من دخترم حلما 3سال و 8ماهشه و 4تا دندان جلویی فک بالا کوچک و سیاه هست و حتی نزدیک به لثه هم سیاه هست پیش یه دکتر بردم گفتند باید کشیده بشه و امروز پیش یه دکتر دیگه در بیمارستان معروفی بردم ایشون گفتند میشه عصب کشی کرد و به دلیل نبودن تاج با مواد دندان گذاشت به نظر شما این پوسیدگی به ریشه سرایت نمیکنه دندان دایم خراب بشه یا باید بکشیم اگر بکشم در آینده دندان دایم کج در نمیاد؟

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2023-01-28 17:33

      سلام، اگر دندان جلو کشیده شود در کج درآمدن دندان دائمی نقشی ندارد و مشکلی پیش نمی آید، باجع به کشیدن یا نگه داشت به عکس رادیوگرافی و معاینه کلینیکی بستگی دارد.

      پاسخ
  • فرنیا
    2022-02-13 01:17

    سلام خانم دکتر دختر من ۴سالشه ۱۶تا دندون خراب داره که ۵تاش عصب کشی هس دکتر گفته ۲.۵ساعت باید بیهوش بکنیم همش رو پر کنم ولی من واقعا از بیهوشی وعوارضش میترسم لطفاً راهنماییم کنید

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2022-02-13 23:42

      سلام با توجه به تعداد زیاد دندانها درمان تحت بیهوشی منطقی ترین کار است به شرطی که در مراکز مطمن و دارای مجوز و زیر نظر متخصص بیهوشی انجام شود.

      پاسخ
  • البته دندانپزشکهای بی وجدان هم کم نیستند که به خاطر پول فرایند عصب کشی و دردش رو به کودک معصوم تحمیل میکنن و گرنه نسل قبل اصلا این بحث مطرح نبود.

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2021-04-27 21:21

      باسلام
      در نسل قبل خیلی چیزها مطرح نبود.مدارس شیوه رفتار صحیح با کودک نداشتند،ویتامین دی و کلسیم و مکملهای ضروری به خیلی از کودکان داده نمیشد، اصول روانشناسی کودک را خیلی ها در نظر نمیگرفتند و بسیاری موارد دیگر
      اهمیت سلامت دندانها در دوران کودکی هم به دلیل ناآگاهی و کمبود امکانات بسیاری موارد توجه نمیشد. و نتیجه آن در بزرگسالان کنونی کاملا مشخص است در همه ابعاد.
      دندانهای کودکان در صورت پوسیدگی وسیع باید با عصب کشی درمان شود و این امر برای حفظ سلامت کودک، تغذیه مناسب ،رویش مناسب دندانهای دایمی و عدم انتقال مشکلات به سیستم دندانهای دایمی ضروری است

      پاسخ
  • امیر
    2021-01-23 21:53

    سلام خانم دکتر پسرم ۵سالشه اولین بار دوتا دندونش رو دکتر کودک عصب کشی کرد و کاملا خوب بود و درد نداشت اما جلسه دوم ب محض زدن امپول بی حسی شروع ب گریه کرد تا اخر طوریکه فقط پانسمان شد
    الان خاطره خوبی نداره نمیدونم برا ادامه چطور اماده اش کنم؟ میشه ازتجربه تون بفرمایید در این مواقع ب کودک چ توضیحی باید داده بشه!!! ممنونم

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2021-01-31 17:41

      باسلام
      این مسئله خیلی برای بچه ها پیش می آید جلسه دوم کودک حالت بی حسی و وسایل و شاید دردهای پس از کار را می شناسد و همکاری نمیکند.اگر تعداد دندانهای پوسیده زیاد است حتما به درمانهای بیهوشی و آرامبخشی فکر کنید اگر تعداد دندانها کم است یک فاصله مناسب حدود دو الی سه هفته بدهید و در این مدت می توانید با بازی دندانپزشکی مثلا او دندانهای شما را معاینه کند و تشویق کلامی برای آن دندان درست شده اش در جلسه اول و زیبایی آن دندان باعث تقویت رفتار مثبت شوید.

      پاسخ
  • سلاله
    2020-12-21 21:07

    باسلام خانم دکتر
    یکی از دوستان بنده وقتی فرزندش سه ساله بوده یکی از دندوناشو عصب کشی کرده و الان بچه ۲۲سالشه که دیگه جای اون دندونش دندون اصلی در نیومد این دلیلش چیه؟
    اینو شنیدم و دندون فرزند ۴ ساله من گفتن نیاز به عصب کشی داره و خیلی ترسیدم انجام بدم میترسم دیگه در نیاد
    میشه توضیح بدید در این خصوص؟
    تشکر

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2020-12-22 09:35

      با سلام
      عصب کشی دندان شیری ربطی به عدم رویش دائمی ندارد.عدم رویش یک یا چند دندان دائمی به صورت ژنتیک اتفاق می افتد.
      دندان فرزند ۴ ساله تان اگر نیاز به عصب کشی دارد حتما انجام دهید.

      پاسخ
  • محرم پروانه حسین حاملو
    2020-12-02 23:24

    سلام.من پسرم چهارسالشه ۵تا دندانهاش جزیی لکه سیاه روش پیدا شده بعضی وقتها شکلات ووچیزی داغ ویا سردخوردنی کمی درد میگیره بردیم دکتر متخصص کفته سه تا باید کشیده بشه و۲تا باید پرشودمیحواستم پرکردن دندان شیری چقدردرست است ایا ما انجام بدیم یا خیر

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2020-12-03 19:30

      با سلام
      بله حتما دندانهایی که قابل پرکردن(ترمیم) و عصب کشی هستند را درمان کنید تا کشیدنی نشوند و ترمیم آنها برای کودک شما به علت سن کم بسیار ضروری است.

      پاسخ
  • کفاش
    2020-11-24 11:09

    با سلام
    آیا بیهوش کردن کودک6ساله برای پرکردن دندان برای سلامتی کودک خطری داردیاخیر لطفا راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2020-11-24 18:36

      باسلام
      اگر در مراکز بیمارستانی معتبر و تحت نظر متخصص بیهوشی انجام شود و شرایط خاص هر کودک در نظر گرفته شود خطری ندارد.

      پاسخ
  • فائزه
    2020-10-26 14:54

    سلام خسته نباشيد چرا دنداني كه عصب كشي شده و پر شده بعد از ٥ ماه دوباره درد ميكنه ؟

    پاسخ
    • سلام دلایل مختلفی می تواند داشته باشد مثلا شاید دندان زیرین در حال رویش است شاید درد مربوط به دندان دیگری است شاید درمان ناموفق بوده و باید مجددا روی دندان کار شود ودلایل دیگر نیاز به بررسی مجدد دارد باید با دندانپزشک مربوطه صحبت کنید تا علت را پیدا کنند

      پاسخ
    • محرم پروانه حسین حاملو
      2020-12-02 23:23

      سلام.من پسرم چهارسالشه ۵تا دندانهاش جزیی لکه سیاه روش پیدا شده بعضی وقتها شکلات ووچیزی داغ ویا سردخوردنی کمی درد میگیره بردیم دکتر متخصص کفته سه تا باید کشیده بشه و۲تا باید پرشودمیحواستم پرکردن دندان شیری چقدردرست است ایا ما انجام بدیم یا خیر

      پاسخ
      • دکتر مهکامه میرکریمی
        2020-12-24 19:27

        با سلام
        تا جای ممکن دندانهای شیری باید تا زمان افتادن طبیعی نگه داشته شوند و اگر قابل ترمیم می باشد حتما این کار را انجام دهید.

        پاسخ
  • طاهره
    2020-07-24 23:03

    سلام خانوم دکتر من از افغانستان ایمیل میدم ایا کودکان حتما نزد دکتر کودکان برده بشه واگه پیش دکتر بزرگ سالان ببریم فرقی میکنه

    پاسخ
    • سلام
      بله کودکان برای معاینه دندان باید حتما به دندانپزشکی بروند
      اگر دندانپزشک متخصص کودکان در دسترس بود بهتر است کودک توسط دندانپزشک متخصص کودکان معاینه شود اگر در دسترس نبود دندانپزشک بزرگسالان هم می تواند کودک را معاینه کند

      پاسخ
  • مهدی
    2020-02-27 23:08

    سلام دندان های شیری دختر ۷ ساله من همه از نظر دکتر دچار پوسیدگی و عفونت شده و۱آبسه بزرگ هم دیده میشود.بنظر شما باید عصب کشی کرد یا دندانها را کشید؟آنهم با روش بیهوشی.پیشنهاد شما چیست؟ با تشکر

    پاسخ
    • با سلام
      پس از گرفتن رادیوگرافیهای مناسب برای کشیدن یا عصب کشی می توان تصمیم گرفت.حتما دندانها را درمان کنید وگرنه به دندانهای دایمی اسیب می رسد. اگر کودک همکاری دارد در مطب متخصص دندانپزشکی کودکان اگر همکاری کافی ندارد تحت شرایط بیهوشی درمان انجام شود.

      پاسخ
    • مهری
      2021-01-01 17:40

      سلام خسته نباشید.
      من پسرم۲سالشه و ۴تا دندونای جلویی بالا به خاطر قطره آهن متاسفانه تقریبا سیاه شده و نصفه شکسته و الان چند روزه علائم دندون در آوردن داره چون دندون های عقبی کامل نشدن ولی احساس میکنم دندون های جلویی هم درد داره و نمیدونم چیکار کنم لطفا راهنمایی کنید چون پسرم به شدت از دکتر هم میترسه

      پاسخ
      • دکتر مهکامه میرکریمی
        2021-01-04 16:24

        با سلام
        در زودترین موقع ممکن جهت درمان دندانها تحت شرایط بیهوشی عمومی یا آرامبخشی در یک مرکز مطمئن به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید وگرنه ممکن است دندانهای دایمی کودک نیز آسیب ببینند.

        پاسخ
        • محمدی
          2022-01-04 17:23

          خانم دکتر هزینه بیهوشی و عصب کشی خیلی زیاده 😥

          پاسخ
          • دکتر مهکامه میرکریمی
            2022-01-14 23:29

            با سلام در صورتی که هزینه های مراکز خصوصی برای شما منطقی نیست می توانید برای درمان کودکتان به بخش فلوشیپ دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی واقع در ولنجک بلوار دانشجو مراجعه کنید در ان مرکز صرفا پزشکان متخصص و فوق تخصص مشغول کار هستند و با وجود هزینه بسیار کمتر استاندارهای درمانی لازم را دارد

  • نرگس
    2020-01-06 03:09

    با تشکر از توضیحات شما
    آیا دندان شیری که عصب کشی و روکش شده موقع افتادن دندان های شیری او هم خودش می افتد یا باید به دکتر مراجعه کرد

    پاسخ
    • با سلام
      در بیشتر موارد در هنگام رویش دندان دایمی دندان شیری و روکش همراه آن خود به خود می افتند ولی اگر دندان دایمی در دهان رویش کرد و دندان شیری دارای روکش نیفتاده بود باید توسط دندانپزشک خارج شود.

      پاسخ
      • النا
        2022-08-06 10:46

        سلام خانم دکتر دختر من ۶ساله هست و چند دندان پوسیده شیری داره ولی درد ندارند باید حتما عصب کشی بشه با فقط پر کردن کافیه؟

        پاسخ
        • دکتر مهکامه میرکریمی
          2022-08-06 19:01

          سلام حتما باید با رادیوگرافی چک شود در بسیاری از مواقع بدون وجود درد دندان ممکن است به عصب کشی احتیاج داشته باشد.

          پاسخ
  • علیپور
    2019-12-23 16:14

    ممنون از شما . واقعا همونی بود که می خواستم،کامل و بدون نقص

    پاسخ
    • ل-ربیعی
      2021-07-09 11:43

      با سلام.خانم دکتر نوه من 3 سالشه پزشگ در2سالگی بدلیل خرابی 4 /5تااز دندانهای جلوی فک بالا رو کشیده.سوال اولم اینکه لازم به این شکل درمان (تهاجمی)بوده دوم یه کودک میتونه در این سن اینمه دندان اون هم اینقدر پیشرفته داشته باشه.سوم.چرا پزشک از فضا نگهدار استفاده نکرده.سپاس

      پاسخ
      • دکتر مهکامه میرکریمی
        2021-07-10 11:05

        سلام اگر دندانها خیلی پوسیده باشند و قابل ترمیم نباشند باید کشیده شوند چون ممکن است برای دندانهای دایمی جانشین آسیب زا باشند.برای ناحیه قدامی فضانگهدار نیاز نیست مگر به دلایل زیبایی و در صورت همکاری کودک.

        پاسخ
  • اشکان واعظی
    2019-10-21 23:11

    چرا در پر کردن دندان بعد از عصب کشی در اطفال به جایه گوتا پرکا از هیدروکسید کلسیم استفاده میشه اگه توضیح بدین ممنون میشم

    پاسخ
    • دکتر مهکامه میرکریمی
      2020-12-14 16:45

      با سلام
      کلسیم هیدروکساید استفاده نمی شود یا zeo یا متاپکس استفاده می شود.
      به دلیل اینکه گوتاپرکا قابل جذب نیست و باید از موارد قابل جذب در ریشه دندان شیری استفاده کرد.

      پاسخ
  • مجید
    2019-10-07 21:31

    با توجه به عوارض و واهمه هایی که در مورد بیهوشی کودکان دو ساله برای عصب کشی دندان وجود دارد . و باتوجه به اینکه هنوز دندانهای کودک ما درد ناک نشده و فقط دندانپزشک تایید کرده ه چهار تا از دندانها به عصب کشی نیاز دارد.آیا منطقی است که درمان های نگهدارنده مثل مسواک/دهانشویه/ را انجام داد؟ترس از به هوش نیامدن واقعا عذاب دهنده است….

    پاسخ
    • با سلام
      از انجایی که سلامت دندان های شیری تاثیر بسیاری در سلامت دندان های دایم و هم چنین وضعیت تغذیه کودک دارد در صورت پوسیدگی وسیع دندان ها باید در یک مرکزی که متخصص بیهوشی و تجهیزات بیمارستانی وجود دارد و توسط دندانپزشک متخصص کودکان دندان های کودک درمان شود.

      پاسخ
      • مریم
        2020-01-27 07:25

        سلام خانم دکتر. لبه ی دندان یک سمت چپ فک بالای پسر سه و نیم ساله من شکسته و دکتر گفتند به عصب رسیده و بعد از یکماه نیاز به عصب کشی داره. سوالم اینه ترمیم بعد از عصب کشی دندان جلو چطور خواهد بود. دندان جلو که روکش نمیشه. آیا ظاهر دندان بعد از درمان تغییر میکنه؟

        پاسخ
        • با سلام
          بعد از عصب کشی دندان های قدامی شیری در بیشتر موارد با مواد کامپوزیت ( همرنگ دندان) ترمیم می شوند.

          پاسخ
        • طناز
          2022-02-13 20:44

          سلام دکتر خسته نباشد .دختر من شش سالسه دندان آسیاب شیریش یک ساله آبثه میشه.چند تا دکتر اطفال که بردم گفت باید کشیده بشه اما چون کوچیکتر بود میترسید و نمیرفت.اما الان یه دکتر دیگه که بردمش دختر اجازه داد و گذاشت بی حسی را بزنه.امادکترش گفت میتونم درستش کنم و نکشید.یه جلسه عصب کشی کرد و پانسمان کرد و گفت یه هفته دیگه بیارش تا دوباره عصب کشبش کنم و بعد روکش بزارم.اما سوال من اینه که هنوز دندان و لثه بچه آبثه میشه.به نظرتون باید کشیده بشه یا بزارم عصب کشی در جلسه دوم را انجام بده.سپاسگزارم

          پاسخ
          • دکتر مهکامه میرکریمی
            2022-02-13 23:42

            سلام ایا از دندان قبل از کار عکس تهیه شده؟ باید تصمیم گیری حتما با دیدن عکس باشد و بدون عکس رادیوگرافی نباید اقدام به عصب کشی کرد. اگر در رادیوگرافی ریشه ها مناسب باشند دندان قابل عصب کشی است در غیر این صورت باید کشیده شود. بنظرم اجازه دهید این جلسه هم دندانپزشک مربوطه درمان را ادامه دهند شاید در جلسه دوم با کامل شدن درمان ابسه بهبود پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مطالب سایت
فهرست